Balatonfüred

ismertető, Balatonfüredi képek, galéria




Balatonfüred

Balatonfüred a Balaton északi partján, Veszprém megyében fekvő, lankás dombok által körülölelt 13.500 lakosú kisváros. A városon halad át a 71-es főút, valamint a Budapestről Tapolcára vezető egyvágányú vasút is. Balatonfüred „a Balaton északi partjának fővárosa”, jelentős vitorláskikötő.


Balatonfüred a Balaton-part legrégebbi üdülőhelye. Ismertségét a Balaton közelsége mellett elsősorban szénsavas forrásainak és mediterrán jellegű klímájának köszönheti.

A történelmi hangulatot árasztó kisváros több mint kétezer éves múltra tekint vissza, de igazán jelentőssé csak a XIX. században vált. Híres költők, írók, politikusok töltötték itt a nyarat, lelték gyógyulásukat.

align=left Vonzereje gyönyörű fekvésében, szénsavas forrásainak gyógyhatásában, a felvidéken termő zamatos, jó boraiban, de legfőképpen az ott élő emberek vendégszeretetében rejlik. Történelmi, kulturális hagyományaik, évtizedekre visszatekintő rendezvényeik és természeti kincseik minden évszakban a városba csábítják az érdeklődőket.

LÁTNIVALÓK, LÁTVÁNYOSSÁGOK


align=right A város hihetetlenül gazdag történeti emlékhelyekben. Ezek legnagyobb részét átalakították, felújították. Előfordul, hogy napjainkban más szerepet töltenek be, mint egykor, de Füred kultúrájához tartoznak. Számos olyan nevezetes villa és kúria található a városban, melynek tulajdonosa jelenlétével hozzájárult Balatonfüred arculatának alakításához és messze földre elvitte hírét.

A XVIII. század építészeti remekei, a Nagyvendéglő, az Állami Kórház, a Kossuth Lajos-forrás kútháza, Pálóczi Horváth Ádám nagyobbik háza, Széchenyi Ferenc kastélya , ma is meghatározzák városunk hangulatát.

Balatonfüred az 1800-as években, a reformkorban indult fejlődésnek. Kedvelt találkozóhelye lett a haladó szellemű politikusoknak, művészeknek, történelmi, kulturális szerepe ekkor volt a legkiemelkedőbb. E korból számos műemlékkel, jelentős épülettel, hagyománnyal rendelkezik a város: 1825-ben itt, a Horváth-házban rendezték meg az első Anna-bált.

align=left Kisfaludy Sándor adományokból, apátsági és népi segítséggel 1831-ben Balatonfüreden nyitotta meg a Dunántúl első kőszínházát, a magyar nyelv otthonát akkor, amikor a hivatalos nyelv a német volt. A történelmi, alsó városrész reformkori hangulatát gazdagítja a klasszicista stílusban épült Blaha Lujza villa melyben a századforduló híres magyar színésznője, a nemzet csalogánya töltötte nyarait 23 éven át.

Az épület ma szállodaként és étteremként muködik. Volt itt nyaralója a jó nevű fürdő-orvosnak, Huray Istvánnak, a Huray-házak birtokosának, ám az e korban épült nyaralók közül a legszebbnek a Dőry-nyaralót mondták Füreden, érdemes megtekinteni. Kupolás, jón oszlopcsarnokos kerek épület bukkan elénk a Jókai utca és a Blaha Lujza utca sarkán.

align=right A Kerek templom, melynek tervét Fruhman Antal készítette, alapul véve hozzá a római Panteon képét, 1841-1846 között épült fel. A Jókai villa 1870-ben készült el kora-eklektikus stílusban. Az épületben állandó kiállítás mutatja be a nemzet legnagyobb mesemondójának életét és a villa berendezési tárgyait.

A felső városrész díszeiként emelkednek a magasba, mintegy vigyázva a város nyugalmát, a Református templom a Katolikus templom és az újonnan épült Evangélikus templom.

align=left A mai óváros - a régi falu és hozzászámítva az 1954-ben idecsatolt Balatonarácsot is - még számottevő és értékes népi műemlékállománnyal rendelkezik. Az ófaluba vezető főutcán, a Kossuth Lajos utca mindkét oldalán zárt sorú, földszintes és emeletes épületek sorakoznak. Az ófaluban, vagy ahogyan újabban nevezik, az Óvárosban még őrzik a népi formákat az alábbi jellegzetes, műeméli táblával is megjelölt épületek. A Siske utca az a része az Óvárosnak, ahol az utca vége már erdőbe torkollik, sétaút kezdődik ott és így nagyszerű kiránduló- és sétahelye Balatonfürednek.

align=right Füred egyik legismertebb épülete a Gombás-kúria (épült a XVIII. szd. második felében). A köznemesi rend szépet kedvelő, jó ízlésű tagjai építettek ilyen pincehajlékokat szerte a Balaton környékén, ahol az év egy részét töltötték. Balatonfüreden, amely különösen a Zala megyei nemesség egyik kedvelt találkozóhelye volt, ugyancsak bőven sorakoztak egymás közelében hasonló, késő barokk vagy copf stílusban épített pincehajlékok, rendkívül színes képet adva a füredi hegyvidéknek.

GASZTRONÓMIA


Balatonfüred-Csopaki borvidék
Balatonfüred ősi bortermelő település, Füred környékén ősidők óta termesztenek szőlőt. Városunk a Balatonfüred-Csopaki történelmi borvidék központja. 1987-ben Rómában Balatonfüred elnyerte a "Szőlő és bor nemzetközi városa" kitüntető címet.

align=left A borvidékhez összesen 6350 ha szőlőterület tartozik, az országos átlagnak megfelelően, ennek mintegy harmada áll művelés alatt. A dűlők túlnyomó többségét az első osztályba sorolja a bortörvény.

Legismertebb borok:Olaszrizling, Rizlingszilváni, Muskotály, Tramini, Zweigelt.
Balatonfüred városa a Borút Egyesület tagjaként segíti a szervezet munkáját, hogy a vendégváró boros gazdák és a borkedvelő turisták közös megelégedéssel egymásra leljenek.
align=right Az évente augusztusban megrendezett Füredi Borhetek az egyik leglátogatottabb borünnep Magyarországon. A Balaton parton húzódó csodálatos szépségű Tagore sétányon a szőlősgazdák felverik sátraikat, és legjobb boraikat kínálják 2 héten át az ide látogatóknak.
Szeptember közepe táján évente megrendezik a Szüreti Felvonulást. A borosgazdákból, borrendekből, néptáncosokból, lovas kocsikból, lovas huszárokból álló menet fúvószenekari kísérettel végigvonul a városon, közben alkalom nyílik megkóstolni a zamatos borokat.

Balatonfüredi borok
A kilencven százalékot is meghaladó fehér fajták között az olaszrizling vezet, ezt követi a Chardonnay, Rizlingszilváni, Tramini, Szürkebarát, Sauvignon Blanc, muskotály. A vörösök mezőnyében a hagyományos fajták hódítanak, leginkább Kékoportót, Kékfrankost, és Zweigeltet találunk a dűlőkben, néhol azonban előfordul a Merlot, valamint a két Cabernet fajta.

Néhány füredi bor:

Olaszrizling
Élvezeti értékét a rezedára emlékeztető keserűmandulát idéző utóíze adja. Üde, zöld-fehér színe, bársonyos savai, tüzes zamata teszi a száraz borok között az egyik legnépszerűbbé. 12 Celsius hőmérsékleten fogyasztva páratlan élményt nyújt.

Muskotály
Ez az aranysárga, parfümillatú borfajta a hölgyek kedvence. Finom savösszetételű, könnyed, lágy karakterű édes bor. 12 Celsiuson fogyasztva érezhető leginkább jellegzetes muskotályos zamata.

Tramini
Intenzív fűszeres aromájú, lágy savakkal rendelkező félédes vagy édes borfajta. A fahordós ászokolás tovább nemesíti e bor zamatát. Íze és illata 10-12 C-ra hűtve nyújt igazi élvezetet.

Zweigelt
Ezt a félédes, diszkrét illatú, mélyvörös színű vörösbort elsősorban a Tihanyi -félszigeten termelik. Néha maradék cukrot is tartalmaz, ettől még harmonikusabbá válik. Fogyasztása étkezések végén 16-17 C-on ajánlott.

JELLEMZŐ PROGRAMOK


align=left Jókai Napok és bablevesfőző-verseny
Balatoni Hal- és Borünnep
Kékszalag vitorlás verseny
Balatonfüredi Művészeti Fesztivál
Anna-bál és Kísérőrendezvényei
Borhetek
Salvatore Quasimodo Nemzetközi Költőverseny


TERMÉSZETI ÉRTÉKEK, KIRÁNDULÓHELYEK


Kiserdő
Jelentős, védett érték a "Kiserdőnek" nevezett 10 hektáros park, a 71-es főút (Petőfi S. u.) és a Szívkórház között. Nevezik a város tüdejének is. Alsó részét 1792-ben, felső részét 1878-ban telepítették.
Itt található az egykori magyar játékszín, a dunántúli első kőszínház hat megmaradt oszlopa.

Lóczy-barlang
Az Öreghegyi utca végén, gyalogosan a vasútállomástól induló zöld sáv vezet a barlanghoz.

Előzetes bejelentkezés nélkül látogatható:
Április 28 -szeptember 30.
Minden nap: 10.00 - 18.00 óra

A FENTITŐL ELTÉRŐ IDŐPONTOKBAN előzetes bejelentkezéssel látogatható. Jelentkezés legalább két munkanappal a látogatás időpontja előtt, minimum 15 fővel:
e-mail: bfnp@bfnp.kvvm.hu
fax: +36 87 555 291
postacím: Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság,
Csopak 8229, Kossuth u. 16. telefonszám: 87/555-291

Belépődíj:
felnőtt: 500,-Ft/fő
kedvezményes: 400 Ft
gyermek: (4 - 14 éves) 300,-Ft/fő
- látványos mészkőrétegek
- 40 m látogatható szakasz
- a közelben kilátó és tanösvények
- Balatonfüred kártya kedvezmény
Az 1882-ben felfedezett és 1934-ben kiépített kis barlangot változatos oldásformák, a hegy felépítését bemutató vékonyréteges mészkőfalak jellemzik. A Balaton-felvidék legnagyobb, 120 m hosszú barlangja. A barlang utcai ruhában, villanyvilágítással és szakszerű vezetés mellett látogatható.
A Lóczy-barlang a Balatoni Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében van.

Jókai kilátó
A Lóczy-barlangtól jelzett turistaút (zöld háromszög) vezet fel a Tamás-hegyen (317 m) álló, fából épített 3 emeletes Jókai-kilátóhoz, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Balatonra, Balatonfüredre és a Tihanyi-félsziget irányába. A Jókai hőséről elnevezett Aranyember útján ülőpadok teszik még kellemesebbé és kényelmesebbé a sétát. A tanösvény hat táblán mutatja be a környék földtanát, növény- és állatvilágát.

Koloska völgy
A kilátótól jelzett turistaúton (kék és zöld) juthatunk el a csodálatos Koloska völgybe és a Koloska sziklákhoz. A kőbe foglalt Koloska forrás előtt kis tavacska is található, mely azonban aszályos időben kiszárad.
A város fölötti 250-300 m magas fennsíkokat jellegzetes szubmediterrán vegetációjú karszterdő borítja, a mészkőhegyekbe vájt völgyekben kis patakok csörgedeznek és sietnek a Balatonba, melyek a XX. Század elejéig vízimalmokat is hajtottak.

Balatonfüredi Erdő természetvédelmi terület szívében található Koloska - Völgy nagyon sok lehetőséget kínál az idelátogatóknak a szabadidő hasznos eltöltésére.Többek között: erdei környezetben a kiépített tornapályán a praktikusan megtervezett tornaszereken aktív kondíciójavító tornára.
A tanösvény bejárásával a környék növény- és állatvilágáról, valamint geológiai sajátosságairól kapunk átfogó képet.Ajánlott iskolásoknak és felnőtteknek egyaránt.
A helyszínen kialakításra került természet adta lehetőségeket kihasználva egy szabadtéri színpad is.2004-ben szintén felújításra került a forrás és a tó is, így a forrás feletti kútból iható víz folyik.Mindezek mellett természetesen több tűzrakóhely, sok pad és asztal várja a kirándulókat, pihenni vágyóka

VÁROSTÖRTÉNET


align=right Nevét először 1211-ben a tihanyi apátság birtokösszeírásában említik. A mai Füred területén a középkorban több település létezett. Elsősorban a máig is folyamatosan tovább élő - de fontosabb szerepet csak a reformkor óta játszó - Füred. Tőle nyugatra Papsoka - a XIV. századtól Siskének nevezik - helyezkedett el, mely rövidesen összeolvadt Füreddel. Füredtől északra a Kéki-völgy napjainkig megőrizte az egykori Kék falu nevét. Ez a település a török hódoltság alatt pusztult el. A ma Füred északkeleti részét képező Arács 1954-ig önálló község volt. Az Arácstól délkeletre fekvő Magyaré települést a középkor végére felszívta Arács.

Füred lakóinak és vendégeinek életformáját, magatartását mindenkor alapvetően meghatározta a történeti hagyomány. Idegenforgalma századokra nyúlik vissza és miután a füredi savanyúvizet gyógyvízzé illetve gyógyforrássá nyilvánították 1971-ben gyógyüdülőváros lett, 1987-től a "Szőlő és a Bor Nemzetközi városa".

align=left Ismertségét elsősorban mediterrán jellegű klímájának és szénsavas forrásainak köszönheti. Ma az itt muködő Állami Szívkórházban hasznosítják gyógyászati céllal a források vizét, emellett a Kossuth forrásnál a Berzsenyi kútnál, a Szekér Ernő forrásnál és a Schneider kútnál kóstolhatjuk meg a híres füredi savanyúvizet. A Szívkórházban sok szívbeteg nyerte vissza egészségét, köztük a híres Nobel díjas hindu költő, Rabindranath Tagore (1926-ban járt itt), akiről sétányt neveztek el a tó partján.

Települések Balatonfüred közvetlen közelében

Települések Balatonfüred környékén

Balatonfüredi és környéki programok